mandag 14. juni 2010

On a tightrope


av Eli

On a tightrope er en film som handler om en gruppe foreldreløse barn i Xinjiang-provinsen i Kina som  bor på et  statlig barnehjem. De tilhører en stor muslimsk minoritet som kalles uigurer. Xinjang- provinsen tilhører Kina, og kinesiske myndigheter er ikke interessert i å gi denne minoriteten mulighet  til å velge sitt eget liv. Religion er forbudt i Kina , og barna på hjemmet får en oppvekst og opplæring i alt anna enn sin egen kultur.


Bakteppe for denne dokumentaren er Xinjiang-provinsen som er et av de verste stedene i verden når det gjelder undertrykkelse, men som vi sjelden hører noe om.
Uigurene blir systematisk undertrykket, hundrevis er henrettet, tusener fengslet. Kina glorifiseres og det er lett å kjenne igjen propagandaen.
 Med røde tørklær rundt halsen hører barna om formann Mao, mens de drømmer om et anna liv, et liv med lykke og glede sammen med en mor, og en far.
Og når det ikke er noen mor eller far der? Når far er død, når mor ikke kan ha deg?
Da drømmer du om å bli en av de beste til å balansere på line. Å gå på line, dawaz, er en eldgammet uigursk tradisjon. Er du ikke god på noe anna, så kan du kanskje bli en god linedanser om du trener hardt.
I denne dokumentarfilmen følger vi barna i ett år. Vi ser hvordan de lever, og vi blir kjent med drømmer og lengsler som de har.
Denne filmen er den første i en serie som omhandler menneskerettighetene i totalitære og autoritære regimer.
Filmen har fått flere priser, og den er den første filmen som er innspilt i Xinjiang og som handler om uigurene.
Og så er det en vakker og rørende film også. Varighet er 1 time og 10 min.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar