onsdag 29. mai 2013

Rare bøker

av Eli

Atlas over fjerne øyer av Judith Schalansky
Da Judith Schalansky var barn hadde hun ingen mulighet for å reise. Den eneste måten hun kunne komme seg til andre steder på, var på sidene i et atlas. Hun reiste med fingeren, som hun sa. Med den kunne hun reise overalt, mens hun hvisket fremmede navn.
Det første atlaset Judith fikk var hennes livs atlas, Atlas für jedermann. Dette  atlaset var forpliktet overfor en ideologi, Det framgikk klart av verdenskartet. Det var ingen mur mellom de to tyske landene, heller ikke noe jernteppe, men en skinnene hvit kant.

Hva lokker noen til å reise? Sjømannen George Hugh Banning drømte om fjerne steder. Han drømte inderlig om å lide skibbrudd, samme hvor det var. Det måtte være et gudsforlatt sted, med vann på alle kanter. Han fant det tilslutt.
Takuu har 560 innbyggere. Den er fri for misjonærer og forskere, og tar ikke imot flere. Menneskene på øya er tro mot hverandre og mot sin religiøse overbevisning. De lover troskap også til hverandre. Så dreier vindene og øyene synker. Etter hver storm er stranden smalere. Hele stykker av stranden forsvinner. De gamle på øya vil ikke flytte, og sakte men sikkert spiser havet av øya. De unge bryr seg ikke. De drikker saft fra kokospalmen.
Takuu kommer til å synke.

En avsidesliggende øy kan være et lukket rom,som et fengsel. Innenfor det egne samfunnet kan lover og regler være helt ulik lover og regler på fastlandet. Halvparten av mennene på en øy ble funnet skyldig i voldtekt. Øya gjorde dem til voldtektsmenn. Å voldta var en gammel sedvanerett.
Paradiset kan være en øy, og det kan Helvete også.

Tromelinøya er fransk. Den har 4 innbyggere. 17. november 1760 forlater  Utile, et skip i Det ostindiske handelskompani, og mot kapteinens vilje, tar  mot 60 slaver. På hjemveien går skipet på grunn. De overlevende begynner å bygge, graver brønner og gjør opp ild. De dro hjemmefra i 1760 , tok med seg 60 slaver, forliste, og så reddet i 1776. Til slutt er det fra de 60 frigjorte slavene 7 kvinner igjen, og ett spebarn. De ble oppdaget, og kom seg vekk fra fangenskapet.

Sjiraffens hals av  Judith Schalansky
En liten roman som handler om en biologilærer som kjemper for å holde fast det som var. Denne handler om tre dager i en biologilærers liv.
Dette er Tyskland etter murens fall. Skolen er den siste i sitt slag. Biologilæreren heter Inge Lohmark. Hun hører til på skolen, og kjemper for og fortsatt være på skolen.

Dette er tidligere DDR, hvor innbyggerne levde styrte liv, helt uten medbestemmelse. Ingen mulighet for valg. De trengte ingen medbestemmelse, bare utvalg.
Hvordan oppførte de seg i klasserommet?
Barna setter seg, de slår opp i boka,og så begynner undervisningen. Inge kjemper for å holde fast på det som var. Hun forstrekker seg og mister tilslutt troen på den personlige gud, her: Darwin. Skolen vil bli lagt ned i løpet av 4 år, det er færre og færre elever. Mannen har startet med struts, datteren har reist til Amerika,så det blir dårlig med barn. Alt er motsatt av hva hun har lært.


Hullet av Øyvind Torseter
En morsom og forunderlig bok, tegnet og fortalt av Øyvind Torseter. Det er tynne fine streker, med få farger. "Hovedpersonen." er et hull som går gjennom hele boka. Dette hullet er i veien, og gjør vår "mann" engstelig, Han vil gjøre noe med  det. Og han prøver å finne noen som kan ta vare på hullet. Han ringer, og går ned i byen, bærende på en eske. Han går og går, mens han møter folk i byen, på trikken, bærende på hullet i en kasse. Så blir det kveld, og han legger seg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar