tirsdag 14. februar 2017

En engel i Paris av Elin Husebø

Alexander L. Kielland har en stor drøm: han vil bli forfatter. Men han har store forpliktelser i Stavanger, der han bor med kone og tre små barn. Han er også fabrikkeier med flere ansatte. For i det hele tatt å ha tid og mulighet til å skrive, må han reise utenlands. Selv om økonomien både i  fabrikken og privat er dårlig, tar han sjansen på å få støtte av faren sin hvis det skulle bli helt nødvendig.

I mai 1878 forlater han familien, og tar fatt på den lange veien mot Paris. Vel framme tar han først inn på et dyrt hotell, og må etter en stund bytte til noe billigere. Etter hvert blir han kjent med flere nordmenn i Paris: Fritz Thaulow, Bjørnstjerne Bjørnson og Camilla Collett. Han er en ung mann på 29 år, sosial og forfengelig i klesveien.  Han vekker oppsikt med sitt flotte utseende.

Han sliter med å komme i gang med skrivingen. Det er noveller han vil skrive, men det blir mange lange ensomme dager med tvil og usikkerhet. Skriver han bra nok? Er det noen som vil utgi det? Samtidig savner han familien og bekymrer seg mye om økonomien. 

At Kielland tilslutt får anerkjennelse av selveste Bjørnson, og skryt av forleggeren som vil gi ut novellene hans, gjør at han etter seks lange måneder endelig kan reise hjem til hustru og barn.    

Boka er lettlest og støttet av Leser søker bok. Det var artig å lese om en anerkjent forfatters første spede skriveforsøk, og hans tvil og tro om å bli antatt av en forlag. Bekrivelsene av datidens storbyliv gir også et fint tidsbilde av livet i Paris. Jeg fikk lyst til å lese novellene hans etter å ha lest denne biografien.


Av Solfrid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar