tirsdag 9. november 2010

Snakk til meg - Vigdis Hjort


ved hallgjerd

Ingeborg er en middelaldrende bibliotekar fra en norsk småby. Hun er enke, og sønnen som har flyttet til Stockholm for å studere, tar ikke kontakt. Forholdet til sønnen er dårlig, og han kommer ikke hjem til jul. Da bestiller Ingeborg billett til Cuba, og tar et tre ukers ferieopphold.
Ingeborg rives med av stemningen, annerledeslandet, og forelsker seg. Enriqu er en del yngre enn Ingeborg. Han er utdannet jurist med internasjonal rett som spesialområde. Som så mange andre velutdannede cubanere jobber han med noe helt annet enn det han er utdannet for. Han er musiker, og spiller på hotellet der Ingeborg bor. De er et umake par. Han er svart og fattig, hun er "rik," hvit og ensom.
Ingeborg møter den fattige familien til Enriqu, og opplever mye varme, omsorg, nærhet og frodighet. Ingeborg ønsker at han skal komme til Norge, først på besøk, så kanskje permanent. Da begynner kampen mot byråkratiet. Hun setter alt inn på å få Enriqu til Norge, på å vinne over politiet og UDI.
Klarer hun å vinne over seg selv? Innerst inne skammer hun seg over ikke å ha kontakt med sønnen  sin. Hva har hun gjort feil som mor? Hvordan ender dette?
Snakk til meg er en politisk roman, men også en undersøkende roman, som handler om å justere kurs midt i livet.  Den tar opp den skjøre balansen mellom mennesker. Motsetningene mellom Ingeborg og Enriqu, Norge og Cuba blir veldig tydelige.
Boka er skrevet med driv og rytme  i et svært presist språk.

Anbefales. Vi har boka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar