mandag 3. januar 2011

Nede i himmelen


ved hallgjerd

Tove Nilsen skriver igjen om blokkene på Bøler, som hun gjorde i Skyskraperengler, 1982, Skyskrapersommer, 1996 og G for Georg, 1997. Vi møter igjen Tove, Goggen, Svenna og alle de andre. Forfatteren spiller på et stort persongalleri. Drabantbymiljøet  fra Oslo på slutten av 60-tallet skildres på en troverdig og presis måte, tildels er skildringene veldig frodige. Hun skriver om blokkenes indre liv på en slik måte at leseren inviteres med  inn som tilskuer.Tove Nilsen sier hun stoler på minnene for å kunne skrive en slik roman. Hva er fakta og hva er fantasi?
Romanen har en voksen fortellerstemme, ungdommene er mellom 16 og 17 år. Innholdet i boka blir mørkere etter hvert som handlingen utvikler seg.
Vi hører om kjærlighet på ville veier. Vi møter mange ulike par, og det er mye sprengstoff mellom mange av dem. Goggen er den eneste Tove stoler på og har tillit til, da de begge har dystre familiære hemmeligheter å skjule. De vet om hverandres hemmeligheter, hemmeligheter som er forbundet med skam.
Omtale:
"Tove Nilsens nye roman har en fortellerkraft som bør plassere den blant høstens beste romaner. Det er vitalitet og briljans i denne romanen som hele veien balanserer så elegant mellom det store alvoret og de komiske situasjonene." Turid Larsen, Dagsavisen.
Det er et stort spenn i romanen, med tema som venneskap, omsorg, svik og feighet.
Hvordan går det med Tove og Goggen? Har de ryggrad nok til å stå oppe der foreldrene svikter?

Tove Nilsen ble i et intervju spurt om tittelen "Nede i himmelen." Hun kom med flere forklaringer. "Når vi ser ned i vann, ser skyer og himmel i speilbildet, hvor er himmelen da? Når vi surrer rundt, legger oss på bakken og alt går rundt-hvor er himmelen da? Hva er opp og hva er ned?
Handlingen utspiller seg i 1968, vinteren før månelandingen. Forfatteren hadde hørt en astronaut undre seg på hvor himmelen var når han dro tilbake til jorda, fra månen, sola? "Det ble kanskje den tittelen rett og slett fordi jeg likte den", sier forfatteren.

Dette er ei god bok. Vi har den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar