onsdag 12. januar 2011

Utstilling med temaet Krig og fred?


ved hallgjerd


Krigens vesen har forandret seg mye i årenes løp, men ikke dens redsler og lidelser.
Her er noen av titlene i utstillingen Krig og fred?  Mitt liv med Al-Qaida, The American Indian Wars, Det stora nordiska kriget, Israel og Palestina, Første verdenskrig, Anne Franks dagbok, Afghanistan, a history of conflict, Etter Srebrenica, massakre, militærmakt og moral.
Krigsdokumentasjonen er skremmende stor.

3.dje mars 1941 skrev Inger Hagerup diktet Aust-Vågøy. En skuddveksling mellom to Linge-karer og Gestapo utløste represalier mot det vesle lokalsamfunnet Tælavåg. Alle bygninger ble rasert, alle voksne arbeidsføre menn ble sendt til konsentrasjonsleire i Tyskland, alle kvinner, barn og eldre ble tatt som fanger og internert i 2 år.
Siste del av diktet lyder slik:
De brente våre gårder. De drepte våre menn.
Bak hver som gikk i døden, står tusener igjen.

Står tusen andre samlet i steil og naken tross.
Å døde kamerater, de kuer aldri oss.
Dette er et uttrykk for at krig og terror bl.annet avler hat, hevn og gjengjeldelse.

I artikkelen "Færre kriger i verden, flere på flukt," sakset fra A-tekst 25.12.2010, står det at antall kriger har blitt færre, men antall mennesker på flukt stiger. Dagens konflikter er mer fastlåste, mange har liten vilje til å forhandle, sier Stina Högbadh, som er prosjektleder ved Uppsala Universitets freds-og konfliktsenter.
De fastlåste konfliktene får store konsekvenser for sivilbefolkningen.
Altfor ofte er nyhetsbildet preget av mennnesker i alle aldersgrupper som er drevet på flukt fra hjemmene sine på grunn av krig. De flykter i panikk, og redselen og fortvilelsen ligger utenpå huden deres. Det er svært destabiliserende at så mange er på flukt. Det forsterker konfliktene, og nye skapes .
Alle har vi sterke ønsker for framtida. Ønsket om fred er felles for mennesker over hele verden.
Vi har mye stoff om dette emnet på biblioteket, både skjønnlittertur og faglitteratur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar