fredag 18. mars 2011

I en bedre verden

ved hallgjerd

Filmen er vinner av Golden Globe 2011, for beste utenlandske film, og fikk Oscarprisen i 2011 for beste fremmedspråklige film.
Handlingen er lagt til en dansk provinsby og en flyktningeleir i Sudan. Anton er lege, og pendler mellom disse miljøene, som representerer  ekstreme kontraster. Han har to små sønner. Legekona Marianne har han  sviktet på grunn av utroskap. Forholdet dem imellom er dårlig. og de prøver å venne seg til et liv uten hverandre.

Antons 12-årige sønn blir mobbet på skolen. En dag begynner en ny gutt, Christian i klassen. Han tar Elias i forsvar, og de utvikler et godt vennskap. Christian har akkurat mista mora si i kreft, og legger verden for hat. Både Cristian og faren har stor sorg og opplever et sterkt savn,  men de klarer ikke å snakke om føleslene sine,  så de får et anstrengt forhold. Guttene, spesielt Christian ønsker å hevne seg på det som er urettferdig.  Hevntanken fører til at de mister kontrollen.
I flyktningeleiren møter Anton en brutal hverdag. Glede og sorg lever tett sammen. Vi opplever en stor barneflokks glede over å få en fotball, samtidig som gravide kvinner kommer til feltsykehuset med oppskåret mage. Flere av kvinnene dør, noen overlever. En dag kommer overgriperen selv, han som utfører disse grusomhetene, til leiren og ber Anton om hjelp for et alvorlig skadet  bein. Da står mennene i leiren rundt Anton og ber om at han ikke må hjelpe den onde høvdingen. "Jeg må det," er Antons svar.
Filmen I en bedre verden er et drama om hevn og pasifisme.

Skuespillerne er svært gode,  og troverdige. De unge guttene imponerer.

"Mesterlig." VG Terningkast 6
"....en filmperle." Dagbladet Terningkast 5

Vi har filmen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar