mandag 7. mars 2011

Innsirkling 2

ved hallgjerd

Carl Frode Tillers debutroman Skråninga, 2001, resulterte i flere priser, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. I 2007 fikk han Brageprisen for sin tredje roman, Innsirkling. I juryens begrunnelse het det blant annet: "Særlig dialogene demonstrerer at han stor innsikt i hvordan mellommenneskelig kommunikasjon fungerer."
I 2010  kom Innsirkling 2, og Tiller er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for 2011.
Hovedpersonen i Innsirklings-trilogien er David, som er ca. 40 år i denne romanen. Han har mistet hukommelsen, og har satt inn en annonse med bilde i avisa. Han etterlyser mennesker som kan hjelpe ham med å finne ut hvem han er. I Innsirkling 2 er det en barndomsvenn, en fra ungdomstida og ei gammel dame som skriver til ham. Hun jobbet som hjelpepleier på Namsos sykehus når han ble født.
David blir på en måte den som binder disse historiene sammen, blir fellesnevneren. Leseren får innsikt i mange familier, delvis gjennom flere generasjoner. Det psykologiske spillet mellom personene er sterkt. Vi blir kjent med rufsete miljøer, noen på kant med loven. Til tider er språkbruken ganske barsk, rene psykologiske krigføringen. Sitat: "Dette behovet for å dra folk ned i driten, slik at du skal kjenne deg litt betre sjølv, alt det der... det... lyser av sjølvforakt." Det er sterke følelser i sving, som krenkelser, sinne skam, dårlig selvbilde, manglende selvrespekt.
Første boka i trilogien avslutter med spørsmål om hukommelsessvikten er iscenesatt. Denne antagelsen forsterkes i Innsirkling 2.
Her er det mange brikker som ikke er på plass, og leseren sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål. Foratteren har sagt at det blir minst en roman til om David.

Carl Frode Tiller er et relativt ungt forfatterskap, godt etablert, med prestisjefylte priser.
Anbefales.

Vi har boka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar