mandag 2. mai 2011

Rampejenta - av Mario Vargas Llosa

ved hallgjerd

I 2010 fikk Mario Vargas Llosa Nobelprisen i littaratur. Han er Perus mest kjente forfatter. Siden det internasjonale gjennombruddet i 1963, har han vært en av det søramerikanske kontinentets viktigste stemmer. I 1990 stilte han til valg som president i Peru.  Han led valgnederlag, og siden da har han levd i Europa,  i Spania og Frankrike.
Handlingen i Rampejenta starter i Lima på 50-tallet. Unggutten Ricardo forelsker seg hodestups i den 15årige chilenerjenta, som allerede da virket ganske mystisk. Hun avsløres som svindler, hun er fra Peru. Plutselig forsvinner hun. Ricardo utdanner seg til jurist i Peru, snakker engelsk og fransk. Han flytter til Paris, hvor han etterhvert arbeider mest som oversetter for Unesco, og som tolk. Han glemmer aldri Rampejenta, men det blir en frustrerende kjærlighetshistorie. Han er besatt av henne. Fra hun var veldig lita drømte Lily om å komme seg bort fra fattigdommen i Peru,  bli rik og berømt. Hun skyr ingenting for å nå sine mål.
I løpet av handlingen krysser Lily ogRicardo sine veier flere ganger. Hun skifter identitet og nasjonalitet, og hennes mål er stadig å kapre rikere menn. Men blir hun lykkelig? Hun kan virke temmelig kjølig, kynisk og distansert. Det ser ut for at når hun har nedturer mellom menn som har utnyttet henne, er Ricardo god å ha. Hos ham får hun omsorg, kjærlighet og opplever trygghet. I noen korte mellomspill bor de sammen i Paris.
Llosa skriver også samtidshistorie i denne romanen. Han skriver om den politiske utviklingen i Peru i en tidsepoke over 40 år, samtidig som leseren får mye informasjon om forholdene i Paris på 60-tallet, og London på 70-tallet.

Det er mange grunner til å lese denne boka. Vi har flere bøker av Nobelprisvinneren på hylla.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar