torsdag 17. november 2011

Norden

I  2009 feiret Foreningen Norden 90 år. Det nordiske samarbeidet er et av verdens mest omfattende regionale samarbeid, og omfatter Danmark, Norge, Sverige Finland, Island, samt Færøyene, Grønland og Åland.  Foreningen er en pådriver for samarbeid av forskjellig slag, og er en viktig partner i internasjonalt og europeisk samarbeid.
Hvert år arrangerer Foreningen Norden en nordisk bibliotekuke i november. Årets tema er Humor i Norden.
Mandag den 14. november var det høytlesing i mange bibliotek over hele norden. Klokka 09.00 startet Morgengry med høytlesing og på kvelden var det Skumringstimen. Det ble lest høyt fra Mustafas kiosk av Jakob Martin Strid, og på kvelden var det også høytlesing fra Mikael Niemi's Populærmusikk fra Vittula.
Høytlesing er noe alle kan delta i, enten ved selv å lese høyt, eller ved å lytte på andre som leser.  På den måten blir det å lese høyt for andre verdsatt og belyst og gir et fellesskap. Hva vil jeg lese høyt?

Kalevala er Finlands store nasjonalepos. Legen  Elias Lønnrot samlet finske folkesagn, og disse sagnene insprerte han til selv å skrive. De ble utgitt i sin helhet i 1849. Men alle finner leser ikke Kalevala, hva gjør de i stedet? De leser  Kalevala för late, av Anders Larsson. Den er på 86 små sider, og passer lett inn i selskapslivet, i alle fall i Finland.

Erlend Loe skriver mye om den merkelige mannen, som ikke helt forstår seg selv og sine omgivelser. mannen som ikke helt passer inn, men bare nesten .  Doppler som reiser fra dette livet til et enklere, kanskje...Hvor en kalv blir hans beste venn.
I Svendsens catering møter vi mannen som er i ferd med å miste kona, de har en  pause i forholdet. Det takler ikke Johannes Svendsen. Han takler heller ikke konas nye jobb, og å få dårlig rykte i cateringbransjen. Han serverer bryllupsgjester  dårlig mat.  Han ribbes nesten for alt., og har problemer med å se sammenhenger i tilværelsen. Likevel, vi liker Johannes Svendsen, på tross av alt  han snubler over.
Predikanten Olof Helemersson sto får en stor vekkelse det indre av Västerbotten på tidlig 50-tall. Han omvender mange, men 5o år senere angrer han denne omvendelsen, og reiser tilbake for å omvende de omvendte. Der konstaterer han at det har storparten allerede gjort. Denne romanen, som på svensk heter Norrlands akvavit, er en fornøyelig fortelling, en fortelling om tro og ikke tro, om brå død, og et rart merkelig brennevin.

Ved Eli

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar