onsdag 12. september 2012

Av Eli

MISSISSIPPI


Laura tenker på søle. På hvordan den grå, seige massen suger seg til føttene hennes.
Hvor  dette seige er overalt. Hun drømmer i sølegrått.
Det er elva, og elvemudderet som styrer livene til personene i boka. Når elva stiger, blir de isolert fra resten av verden,

Dagene går med til å arbeide . Hun skreller mais, hun skurer og kjærner, og står alltid tidlig opp. Hun har mann og barn, og så denne jorda som de skal leve av, men sjelden klarer.
Det er 1946.  Laura og familien flytter til en avsides plantasje i Missisippi-deltaet. Krigen er over, og soldatene kommer hjem. Ronsel kommer,  Jamie kommer. De har tilsynelatene  klart seg, .
I Europa var hudfargen mindre vesentlig enn i Amerika. Iallefall så lenge du ikke trødde over noen usynlige grenser og regler. Alle som var i krigen har fått noen spor.
Alle har de hver sin  krig.
Dette er en roman om skyld og oppgjør og mot. Den er vakkert skrevet, og den er medrivende og grusom .Hvis det hadde vært mulig, ville jeg ikke skrive noe i det hele tatt her. Det skulle være fotografier, og resten skulle være stoffbiter, tjafser av bomull, klumper av jord, opptak av tale, brokker av tre og jern, små flasker med duft, tallerkener med mat og med ekskrementer...
Et stykke av kroppen revet ut med roten ville kanskje være mer treffende.

-James Agee, Let Us Now Praise Famous Men

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar