torsdag 29. november 2012

Av Eli

Nisseliv


Det står en liten nisse i utkanten av en skog. Han har sekk på ryggen og ski på beina, og ved siden av  nissen står skogens konge, elgen. Det er måneskinn, og husene på den lille gården hviler seg i lyset fra månen, og nesten sover. Kanskje nissen vokter alle husene...
 
 

Kjell E. Midtun har skapt boka om nisser med sine egne bilder av disse skapningene hvor det nettopp er illustrasjonene, eller bildene som er det viktigste. For det meste er det vinterbilder, med noen få unntak. Et av unntakene er denne lykkelige nissen ved et tjern, helt naken, hvor tjernet er mystisk og bare venter på nissen.
Snø og vinter gir glede over skigåing og aking, og full fart med rattkjelke gjennom gamlebyen i Kongsvinger, når bare nissene er der. Gjøvik stasjon er full av ventende passasjerer. Ikke et menneske å se.
 

Nissen oppfører seg på mange måter på samme måte som oss mennesker,bortsett fra nissens kontakt med dyra som menneskene ikke har. Det er spesielt hesten nissen er glad,i, men ellers har den god kontakt med andre dyr, fra katten til elgen, og det var den som sto menneskene nærmest blant de underjordiske.
Her er tekst og bilder på lag. Foruten forordet og etterordet, er det fire forfattere, som hver for seg har skrevet sin del av historien. Det er Holger Koefoed, Gro Dahle, Jørgen Norheim og til slutt Odd Børretzen.

Det fnnes flere slags nisser, ikke bare vår julenisse. Nissen var en del av vår overtro, og den kunne være både lunefull og ubehagelig, så det var best å holde seg inne med gubben.
Den norske nissen er ca. 60 cm. høy, kledd som en bonde, med grått skjegg og rød topplue.
Her er noen av nissene vi har, eller som finnes:
Julenissen, Julemanden fra 1800-tallet, med gaver til barna, iallefall de snille barna.
Fjøsnisse.
Sinterklaas, ble feiret i Nederland, Belgia og Nord-Frankrike, fra 1200-tallet.
Coca-colas Santa Claus eller Father Christmas, utviklet i USA
Til slutt: Den norske nissen ble et symbol på selvstendighet under krigen, og røde nisseluer ble forbudt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar