mandag 5. november 2012


Av Elisabeth

Mjøsgårdene

 
Boka "Mjøsgårdene- skapt for selskapelighet", er en fin bok med mange lekre bilder og oppskrifter. Her blir 14 gårder rundt Mjøsa presentert. Vi får vite hva som særpreger den enkelte gård, og vi blir kjent med vertskapet. Alle gårdene har sine spesialområder, som blir presentert på en fin måte, med historiske tilbakeblikk på den enkelte gård, og hva vertskapet kan tilby gjestene. Fellesnevneren for de alle fleste gårdene, er at de tilbyr overnatting og servering.
 
 
 

På Lier gård i Veldre ved Brumunddal, står Italia sterkt. Ingerine Amundsen eier gården, og hun holder matkurs med meny fra både det nordiske og italienske kjøkken. I forbindelse med RingsakerOperaens oppsetning hver høst, har gården sin egen operameny. Hun har også spesialisert seg på litterært fotbad, hvor vertinnen leser høyt, og gjestene kan slappe av med beina i et varmt urte- olje bad.

Fjetre gård i Stange, kalles «skøytegården», fordi familien Sinnerud har et sterkt forhold til skøytesport. Oldefaren til dagens eier het Peter Sinnerud, og han var en av sportens pionerer, og i 1895 var han den første i verden under 19 minutter på 10 000 meter. Gården brukes av mange skøyteentusiaster som er i Vikingskipet på Hamar. Og vertskapet forteller gjerne skøytehistorier fra gården.
På Nes på Hedmarken, finner vi Alhaug gård, og Edel Urstad, som er skaperen av klesmerket Edel Design. Hun jobber under mottoet rå eleganse i rene naturmaterialer. Og hun bruker bare produkter som er bærekraftige, sånn som ull, silke, lin og hamp. Dameklærne sys i størrelse Smekker, Midt i Blinken, Lekker, Xtra Lekker og Xtra Xtra Lekker. Men det er ikke bare klær, som produseres på gården. Mannen produserer FARs økologiske produkter, som f.eks. solbærsaft, solbærpure og eplemost. Gården henter også varme fra sitt eget bioenergianlegg.
På Biri har vi Sigstad gård, som kalles bryllupsgården, og det er bryllup hele året. Gården har spesialisert seg på selskaper og møtevirksomhet, og det arrangeres bryllupsmesse to ganger i året.

Andre gårder du kan bli kjent med i boka er; Hovinsholm på Helgøya, hvor vi finner landlivsbutikken Skafferiet. Nabogården Hovelsrud er kjent for sin fine hage. Møystad gård ligger i Vang. Forfatter av denne boka Ingeborg Sørheim, holder til på Sveinhaug gård ved Ringsaker kirke. Minne gård, ligger ved Minnesund. Nerlien og Hoel gård finner du på Nes på Hedmark. Bryhni Søndre i Stange og Simenstad på Rudshøgda. Og til slutt Stokke Nedre ved Redalen i Gjøvik kommune.

For mere informasjon se Mjøsgårdene.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar