tirsdag 8. mars 2016

Pappas prinsesse

Pappas Prinsesse er skrevet av Sigrid Beate Edvardsen og handler om ei voksen dame som heter Sigrid. Hun forteller om sin tøffe oppvekst med overgrep fra den ene av to personer som skal elske deg høyest, hennes egen far. Hun skriver om overgrepene som foregikk hjemme i huset deres i Holmestrand, og hvor vondt hun opplevde det. Det hun også forteller mye om, er mangelen på omsorg og kjærlighet fra faren hennes på alle områder i livet hennes, og kun i få stunder utenom voldtektene var han nær henne og ga henne oppmerksomhet. Moren visste at Sigrid ble utsatt for overgrep, men gjorde ingenting. Kanskje i frykt? Han gjorde også det samme mot søsteren hennes, Ellen. Men det var aldri et samtaleemne i huset, selv om alle visste godt hva faren drev med.

Etter år med overgrep, skal hun ha tatt livet av faren sin med kniv, og ble dømt til mange års fengsel. Når hun satt i fengsel, hadde hun en kjæreste som het Torbjørn, som hjalp henne med å holde motet oppe. Når hun var på permisjon, var hun med Torbjørn, og etter en stund fikk hun en sønn i fengsel.


Boken er delt opp i tre deler. Den første delen handler om livet hjemme med søsteren og moren og om overgrepene som skjedde. Den andre delen er når Sigrid sitter i fengsel, og det er mange dagbokinnlegg og brev hun har sendt til Torbjørn og sønnen Tobias. Del tre er Sigrid sin vei tilbake til en normal hverdag og starten på et nytt og bedre liv hvor overgrep og fengsel ikke eksisterer.


Jeg synes denne boka er utrolig bra skrevet. Den er trist og vond å lese, for det er virkelig ubegripelig og trist og skulle skjønne at noen har opplevd så grusomme ting, og at dette for noen har vært oppveksten. Oppvekstarenaen skal være god og trygg, og for Sigrid var den alt annet enn det. Det var spennende lesing, og boka hadde meg hele tiden. Jeg hadde aldri lyst til å legge ifra meg boka!
Jeg har enormt stor respekt for at noen våger og takler å fortelle hele omverdenen om noe så traumatisk og vondt. Jeg synes alle skal ha i bakhodet at Sigrid har måttet gjenfortelle og jobbe seg gjennom traumene for å kunne skrive denne boka for andre. Virkelig ei bra bok som jeg anbefaler alle som er glad i selvbiografiske bøker, og som vil lese ei bok som kan treffe en.


Av Sigrid Pettersen Ytterdal, 2BUA.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar