torsdag 14. juni 2018

Nå skjer det av Sofia Nordin (2017)


Sofia Nordin er en av Sveriges fremste barne-og ungdomsbokforfattere. Hun er nominert til August-prisen for denne boka. Boka kom på svensk i 2010.
Vi møter Stella som er en av de populære jentene i klassen. Hun er god til å late som hun bryr seg om fester, sminke og gutter. Det hun liker aller best er å bruke tiden på å tegne sammen med venninnen Sigrid. En dag får hun tilbud om å være med familien til Sigrid på ferie til Kreta. Her blir Stella bedre kjent med broren til Sigrid, Hannes. Hun flørter med ham, han blir interessert, men Stella gjengjelder ikke forelskelsen. Hun bruker tid på internett, og finner en side som hun begynner å følge. Her blir hun kjent med Agnes, 84 år, som hun begynner å skrive mail til. Agnes forteller at hun har vært gift i 53 år, og var aldri ordentlig forelsket i mannen sin. Hun er enke nå, og har siden hun var 16 hatt sporadisk kontakt med en ungdomskjæreste. Men denne er død nå, og til Agnes store glede har hun blitt forelsket igjen i Ester. De to har tenkt å gifte seg, tenk det! Da hun vokste opp og helt frem til 1979 var det å være homofil regnet som en psykisk sykdom. Det var ikke rart at Agnes måtte gifte seg og få barn slik som alle andre gjorde i hennes ungdomstid.
Agnes sin livshistorie gjør dypt inntrykk på Stella. Hun bestemmer seg for å ikke kaste bort livet sitt, men heller stå åpent frem. Hun manner seg opp, og spør sin første og største kjærlighet om hun vil ha henne.
Dette er en av flere bøker som er utgitt i 2017 om temaet homofili. Det er flott at temaet belyses i ungdomslitteraturen, og viktig at det skrives skjønnlitterære bøker om det slik at ungdom kan kjenne seg igjen eller bli opplyst om det. Historien til Agnes gjør inntrykk, ikke bare på hovedpersonen i boka, men også på oss lesere.


Av Solfrid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar